План розвитку університетів включає укладення нового договору між закладами вищої освіти та урядом.

План розвитку університетів включає укладення нового договору між закладами вищої освіти та урядом.

Після того, як найвищий орган Сполученого Королівства у сфері вищої освіти знову відчув оптимізм щодо майбутнього цього сектору, а культурні конфлікти між університетами та попереднім урядом завершилися, виникло справжнє полегшення через готовність нової лейбористської адміністрації прислухатися до нових ідей для розвитку університетів, зробивши їх сильнішими та більш стійкими.

Скориставшись цією сприятливою ситуацією, організація “Університети Великої Британії” (UUK) нарешті представила свій «план змін», який визначає напрямок для університетів Великої Британії, що стикаються з фінансовими труднощами та все більше залежать від плати за навчання іноземних студентів. Ці кошти використовуються не лише для покриття витрат на освіту місцевих студентів, але й для фінансування досліджень, інновацій та інших важливих напрямків діяльності.

«План змін», як його називає UUK, представлений у звіті під назвою «Можливості, зростання та партнерство», має на меті привернути увагу нового уряду на чолі з сером Кейром Стармером. Він пропонує глобальну стратегію, що виходить за межі набору студентів, і закликає до укладення нового договору між вищою освітою та урядом, заснованого на відкритості цього сектору.

За словами UUK, проект покликаний сприяти створенню узгодженої політики та стратегії, яка усуне розрив між Рамковою програмою розвитку науки і технологій Великої Британії до 2023 року, де університети згадуються лише один раз, та Стратегією міжнародної освіти Великої Британії, що головним чином була націлена на збільшення кількості іноземних студентів.

Однак, перш ніж святкувати занадто рано, слід звернути увагу на застереження від доктора Діани Біч, виконавчого директора організації London Higher — голосу вищої освіти в Лондоні. Вона має досвід роботи політичним радником трьох колишніх міністрів, які відповідали за вищу освіту в перші роки правління останнього консервативного уряду.

У коментарі для University World News вона зазначила: «Будь-яка угода з урядом, навіть якщо наміри добрі, несе ризики. З часом, особливо в переддень загальних виборів, університетам можуть бути нав’язані обмеження або квоти, подібні до тих, що запроваджуються в Канаді та Австралії».

Попри своє попередження, Біч підкреслила: «Після періоду невизначеності щодо позиції Великої Британії у світі та її політики стосовно імміграції, приємно бачити, що план “Університети Великої Британії” виразно демонструє прихильність до глобальної досконалості та міжнародної співпраці. Цей план також підтверджує, що університети є ключовою частиною нової урядової стратегії щодо глобального впливу та національного процвітання».

Вона також висловила підтримку заходам, які мають на меті зробити Велику Британію більш привабливою для міжнародних дослідників, технічних фахівців та допоміжного персоналу, а також відзначила пропозицію залучити декілька департаментів Уайтхолу для створення Глобальної стратегії для університетів.

Якщо це буде впроваджено в Уайтхоллі, як запропоновано, це змусить відомства дивитися ширше за межі власних проблемних сфер і краще розуміти взаємозв’язок політик у різних галузях університетської та дослідницької екосистеми, знижуючи ризик поганих політичних рішень у майбутньому, – зазначила вона.

Панічні заходи

За даними Агентства статистики вищої освіти (HESA), кількість іноземних студентів у Великій Британії різко зросла за останні роки і сягнула 758 855 у 2022-2023 навчальному році. Ще 550 000 студентів зареєстровані на британських програмах у понад 200 країнах та заморських територіях.

Однак попередній уряд змінив ставлення до університетів, які прагнули зростання, незважаючи на власну стратегію, що заохочувала їх до цього, і намагався загальмувати подальший розвиток міжнародної вищої освіти в країні, стурбований значним зростанням чистої міграції після того, як уряд Великої Британії «повернув контроль» над кордонами після Brexit.

Це призвело до панічних заходів, таких як урядова заборона для магістрантів, які навчаються у Великій Британії, привозити своїх утриманців, що вступила в дію у січні 2024 року, а також підвищення вартості віз, про що повідомляє University World News.

Кількість членів сімей, що супроводжують іноземних студентів, зросла з 16 047 у 2019 році до 135 788 у 2022 році, і це створило додаткове навантаження на житло біля кампусів, школи та інші публічні послуги. Звіт UUK визнає, що це «випробувало політичну і суспільну підтримку міжнародного набору».

Університети також зіткнулися з загрозами через урядовий перегляд дворічного маршруту працевлаштування після навчання (Graduate Route), який скасували перед недавніми загальними виборами у Великій Британії.

Зростання початкових витрат для тих, хто хоче приїхати на роботу або навчання до Великої Британії, включаючи надбавку за NHS, також стало викликом. Звіт UUK стверджує, що вартість імміграції до Великої Британії для талановитих іноземців наразі у 6-8 разів перевищує відповідні витрати в конкурентних економіках.

Спад кількості заявок

Все це підірвало привабливість Великої Британії, і країна відчула різке скорочення кількості заявок на навчання, особливо на магістерські програми тривалістю один рік. Особливо це торкнулося студентів з Індії та Нігерії.

Фінансовий тиск на багато британських університетів після зниження кількості студентів призвів до спекуляцій у ЗМІ, що університети можуть запропонувати обмежити зростання числа іноземних студентів в обмін на дозвіл підняти вартість навчання для місцевих студентів, яка була заморожена на рівні 9250 фунтів стерлінгів (12 360 доларів США) з 2017 року.

Цей фінансовий тиск тільки зросте, якщо основна мета звіту – підвищити частку місцевого населення, яке отримує вищу освіту, з 52,7% до 70% до 2040 року, – буде реалізована.

Ця проблема ще більше ускладнюється зростанням кількості 18-річних на 9,7% до 2030 року порівняно з 2023 роком.

Як зазначається у звіті, розширення доступу до освіти також потребуватиме вирішення проблем нерівності. Звіт закликає відновити виплати на утримання для студентів з найбільш неблагополучних сімей та збільшити позики на утримання відповідно до інфляції.

Це додатково підвищить витрати, що зробить подальші обмеження на міжнародний набір студентів ще болючішими.

Однак у звіті UUK пропонується розробити нову угоду, згідно з якою університети та уряд будуть співпрацювати, щоб забезпечити стійкі рівні міжнародного набору студентів та кероване зростання.

Розділ плану, присвячений глобальному охопленню, написав колишній міністр університетів від консерваторів, нині лорд (Девід) Віллеттс. Він також рекомендував уряду Великої Британії визначити конкурентоспроможність імміграційних витрат для науковців, підприємців та технічних працівників, щоб країна змогла залучати таланти.

Він закликав уряд взяти на себе зобов’язання щодо програми «Тьюрінг» для мобільності студентів за кордон та розглянути питання про участь у новій програмі Erasmus від ЄС.

Джерело: universityworldnews.com

Ділись своїми роботами та отримуй миттєві бонуси!

Маєш корисні навчальні матеріали, які припадають пилом на твоєму комп'ютері? Розрахункові, лабораторні, практичні чи контрольні роботи — завантажуй їх прямо зараз і одразу отримуй бали на свій рахунок! Заархівуй всі файли в один .zip (до 100 МБ) або завантажуй кожен файл окремо. Внесок у спільноту – це легкий спосіб допомогти іншим та отримати додаткові можливості на сайті. Твої старі роботи можуть приносити тобі нові нагороди!
Нічого не вибрано
0%

Оголошення від адміністратора

Антиботан аватар за замовчуванням

Подякувати Студентському архіву довільною сумою

Admin

26.02.2023 12:38

Дякуємо, що користуєтесь нашим архівом!